Přírodní nebo komerční?

Bůh stvořil veterinu, aby udržela psa zdravého a člověka na mizině

Svého veterináře si každý sice vážíme, ale návštěvy u něj z pochopitelných důvodů nemilujeme. Ani váš pes nemusí trávit na veterině více času než je nutné, ale je třeba se o jeho kondici dobře starat. Není žádným tajemstvím, že současný trend snižování průměrného věku většiny plemen způsobují tzv. civilizační choroby, které má na svědomí právě snižování kvality jejich života. Žijeme stále rychleji a ve snaze usnadnit si život často přikročíme k jednoduchému řešení, aniž bychom se zamysleli nad důsledky. Ty ovšem bývají v konečném důsledku fatální.  Pokud nechcete být na mizině a chcete zajistit vašemu čtyřnohému parťákovi kvalitní a pokud možno dlouhý život, bude vaší prioritou jeho kvalitní stravování.

Kniha1 Vše, co potřebujete vědět o jednom z nejrychleji se rozvíjejícím průmyslovém odvětví zvaném „krmivo pro zvířata,“ se dozvíte v knize s podtitulem "Černá kniha o krmivech pro zvířata" H. U. Grimma s názevem „Kočky by kupovaly myši.“ Po jejím přečtení vám garantuji, že už svému psovi granule do misky nikdy nedáte. Pokud vás čirou náhodou ráno pořádně nekousl a nechcete mu to vrátit smile

 

 

Základní fakta o výrobě granulí

  • Extrudované granule se vyrábějí při teplotách min 120°C, které spolehlivě zlikvidují většinu vitaminů i minerálů. Ty jsou následně přidávány uměle, tj. ve formě pro zvíře prakticky nevyužitelné.
  • Aby našim miláčkům granulky opravdu chutnaly, voněly a majitelům se líbily na pohled, jsou další „přidanou hodnotou“ dochucovadla, barviva a další éčka, která mají za úkol okouzlit spotřebitele. O dopadech pravidelné konzumace těchto látek na orgány konzumenta už reklama nehovoří.
  • Konzervační látky jsou pochopitelně nutností, pokud mají granule vyrobené z „masa“ vydržet dva roky. Pokud má takový konzervant za úkol zlikvidovat všechny plísně a bakterie obsažené v krmivu, stejnou službu udělají po požití krmiva v trávicím traktu. Ano, nezbude v něm vůbec nic. Po střevní mikroflóře nebude ani stopa.
  • A rozumíte složení granulí? Už jste slyšeli o otevřené a polootevřené deklaraci? Skutečně si myslíte, že deklarovaných 80% kuřecího masa znamená 80% masa z celkového podílu? Jaký odpad se dá schovat pod pojem „zdroje živočišného původu?“ A víte, že suroviny s podílem do 4% z celkového obsahu výrobce vůbec nemusí ve složení uvádět? Zákonný rámec je v tomto ohledu bohužel velmi benevolentní, a ačkoliv často složení na první pohled vypadá zajímavě, realita, která se nachází uvnitř pytle je něco úplně jiného.
  • Samostatnou kapitolou jsou pak vstupní suroviny. Pokud výrobce nedeklaruje suroviny v potravinářské kvalitě, můžeme se jen domnívat, co skutečně granule obsahují.  Věřte mi – nechcete to vědět smile

Řešením je krmení přirozenou syrovou stravou, tzv. BARF nebo krmivem lisovaným za studena. Jakkoliv je aktuálně barf pro mnohé majitele otázkou módy a životního stylu, nejedná se o žádnou převratnou novinku, ale naopak. Systém krmení vychází z přirozených potřeb psovitých a kočkovitých šelem, které se takto stravovaly (a divoké druhy dodnes stravují) ještě před obdobím domestikace dnes a denně. Strava založená na syrovém masu, kostech, zelenině a přílohách v předem nastavených poměrech zajistí vašemu psovi opravdu kvalitní život! Pokud ještě navíc dokážete sehnat suroviny z kvalitních zdrojů (bez GMO), máte napůl vyhráno. Druhou polovinu už má na starosti příroda a genetika.

Kniha3Kniha2Vše, co potřebujete vědět o krmení psa přirozenou stravou (návody na přípravu a vyvážení krmné dávky, příklady jídelníčků a další užitečné informace) najdete v knihách Kateřiny Novosádové. Ne pro každého je ovšem BARF schůdná cesta. Nastavení a vyvážení krmné dávky je pro laika složité, logistika a skladování množství syrového masa náročná, snadné není ani získat přístup ke kvalitním zdrojům masa.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete krmit BARFem, nabízíme alternativu od firmy REICO VITAL-SYSTEME. Vysoce kvalitní mokré krmivo a za studena lisované suché krmivo (bez konzervantů) jsou vyrobeny nejšetrnější moderní technologií, která zajišťuje zachování původních vlastností vstupních surovin. Poctivé suroviny v potravinářské kvalitě pocházejí z kontrolovaného zemědělství a jsou zcela bez chemických přísad.